کد خبر:14680
پ

گزارش معاونت آموزش-برگزاری مجازی دروس

گزارش آموزش حوزه علمیه امام محمدباقر علیه السلام در ایام کرونا

در نیمسال دوم تحصیلی ۹۹-۹۸

بسم الله الرحمن الرحیم

 

اوایل اسفند ماه ۱۳۹۸ که بحث بیماری کرونا به صورت جدی کشور را به تعطیلی کشاند و هنوز برنامه ای برای ادامه تحصیل در مراکز عالی اعم از حوزه های علمیه و دانشگاه ها  صورت نگرفته بود، شورای مدرسه علمیه امام محمد باقر علیه السلام با برگزاری جلسات متعدد در مورد چگونگی ادامه روند علمی مدرسه و با بحث و بررسی مدل های مختلف تحصیلی به این نتیجه این رسید که درس ها به صورت غیرحضوری برگزار شود.

چگونگی برگزاری دروس در حالت غیر حضوری موضوع دیگری بود که به بررسی نرم افزار ها و اپلیکیشن ها ی مختلف ارتباط جمعی انجامید و پس از بررسی برنامه هایی چون واتس آپ،آداب کانکت، تیم تاک، تیم اسپیک، ایتا، بله و… نتیجه این  شد که  استفاده از نرم افزارهای پیام رسان داخلی هم کارآمدتر و هم مقرون به صرفه تر می باشد.

به دلیل اینکه قبل از کرونا مدرسه در پیامرسان ایتا فعالیت داشت و ارتباط طلاب با مدرسه اعم از اطلاع رسانی ها، گزارشات و … در فضای نرم افزار ایرانی ایتا انجام می گردید بنابراین از ایتا به عنوان پل ارتباطی مدرسه و طلاب استفاده گردید.

البته هرچند این نرم افزار در موارد و روزهایی با قطعی و مشکل سرعت کار تبادل اطلاعات را سخت می کرد اما در کلیت کار موفق بود و باعث شد مدلی موفق برای برگزاری دروس مجازی در اختیار مدرسه بگذارد که به طور مبسوط گزارش آن در ذیل خواهد آمد.

مدلی که در این مدرسه اجرایی گردید به این صورت بود که برای هر پایه توسط معاونت آموزش یک کانال و یک گروه تشکیل شد و اساتید و طلاب هر پایه داخل این کانال ها عضو شدند.

هر روز قبل از ساعت ۷ صبح چهار درس توسط اساتید به صورت صوتی ضبط و تحویل واحد آموزش می گردید و این صوت ها که بین ۲۵ تا ۳۵ دقیقه بود در کانال ها بارگزاری می شد.

هر پایه علاوه بر اساتید همان پایه که در گروه عضو بودند یک شخصی به عنوان مسئول پایه داشت . وظیفه ی ایشان ترغیب و پیگیری هر طلبه برای گوش دادن به صوت ها و پیگیری غیبت ها و فعالیت در گروه بابت تشویق طلاب جهت گوش دادن دروس و انجام تکالیف بود.

طلاب محترم در یک بازه زمانی ۱۰ ساعته وظیفه داشتند که صوت دروس را گوش دهند و یک تقریر صوتی ۲ الی ۵ دقیقه از هر درس ضبط کنند و در گروه یا در خصوصی استاد مورد نظر هر درس بفرستند.

تقریر صوتی مزایای فراوانی داشت و در جلسه ی شورای مدرسه در مورد چگونگی ارائه درس توسط طلاب بحث های فراوانی شد که از ماحصل بحث ارائه تقریر صوتی به تصویب رسید. زیرا در تقریر صوتی هم طلاب موظف بودند که با دقت درس را گوش کنند تا چکیده درس را در یک صوت چند دقیقه ای ارائه دهند و هم استاد از نوع لحن و بیان طلبه فهم درس را از او تشخیص می داد و می توانست اشکالات او را راحت تر پیدا کند.

این مدل تقریر صوتی آنقدر موفق بود که حتی بنای شورای مدرسه بر این شد که بررسی شود که آیا در ایام حضوری هم می توان از این ظرفیت استفاده کرد و طلاب از ماحصل مطالعه و مباحثه ی خود برای اساتیدشان تقریر صوتی بفرستند و اساتید و طلاب به صورت شبانه روز درگیر بحث علمی شوند یا خیر؟

استاد هر درس بعد از گوش دادن تقریر هر طلبه ایرادات را به طلبه گوشزد نموده و در نهایت به مسئول پایه گزارش حضور این طلبه را اعلام می کرد. تقریر صوتی هر درس مساوی با حضور طلبه در آن درس محسوب شده و طلاب باید هر روز ۴ تقریر صوتی می فرستادند تا در آن روز به صورت کامل حضورشان ثبت گردد.

طلاب اگر سوال یا اشکالی داشتند در گروه به صورت نوشتاری یا صوتی درج می کردند و اساتید جواب آن را می دادند و به این صورت گروه ها بسیار فعال و با نشاط در روند درسی پیش می رفت.

معاونت آموزش بنا بر گزارش روزانه ی مسئولین پایه ها، طلابی که تقریر ارائه نکرده بودند را پیگیری میکرد و در صورت مشکل به طلبه فرصت ارائه تقریر می داد.

در ماه اول پنج شنبه و جمعه ها فرصتی بود که طلاب عقب افتادگی های درسی خود را جبران کنند اما بعد از آن به دلیل استقبال و نظم خوبی که شکل گرفته بود به غیر از جمعه ها در تمام روزها درس ها برقرار بود و جوّ علمی خوبی شکل گرفت.

در نهایت این مدرسه حدود ۵۴ روز درسی در فضای مجازی برگزار کرد که با حضور موفق بالای ۹۰ درصد طلاب برگزار شد و تقریبا محدوده ی تمام کتب نیمسال تحصیلی دوم به اتمام رسید.

تلاش و دلسوزی مدیریت ، اساتید و کادر در اجرای هر چه دقیق تر و با کیفیت تر این امر باعث ایجاد این جو علمی و جریان تحصیلی در ایام خانه نشینی بود و سعی گردید طلاب مثل ایام حضوری درگیر درس و بحث گردند که بسیار هم موفق بود.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید