طلبه جهادی که کرونایی ها را غسل می داد
جمع زیادی از طلّاب کشور در اقدامی جهادی به غسل، کفن، اقامۀ نماز و تدفین اموات کرونایی پرداختند. حجت الاسلام دویران مسئول اجرایی حوزه علمیه امام محمد باقر علیه السلام یکی از این طلاب جهادی است که روایتی از حضور ایشان در سالن معراج آرامستان بهشت علی علیه السلام کرج را می خوانید.
حجت الاسلام مجید دویران مسئول اجرایی حوزه علمیه امام محمد باقر(علیه السلام) که از روحانیون جهادی و فعال این مدرسه مس باشد یکی از هزارن طلبه ای است که در ایامی که حوزه های علمیه و فعالیت های تبلیغی به علت شیوع ویروس کرونا تعطیل شده بود مشغول به فعالیت های جهادی اعم از تهیه بسته های ضدعفونی و معیشتی ، ضد عفنی کردن معابر و تغسیل اموات کرونایی بود.
در خصوص مهادت ایشان در موضوع غسل دادن اموات کرونایی با هم گپی زدیم که مشروح آن را می خوانید:
بدون مقدمه چطور شد که قبول کردید اموات کرونایی را غسل دهید؟
تا قبل از اینکه بخواهم برای تغسیل اموات کرونایی ثبت نام کنم مثل بسیاری از طلاب ، بسیجیان و فعالان فرهنگی مشغول تهیه بسته های ضد عفونی و همچنین ضد عفونی کردن معابر و … بودم.
بعد از اینکه شنیدم تعدادی از اموات کرونایی را بدلیل اینکه امکانات برای تغسیل این عزیزان فراهم نبود و به صورت تیمم بدل از غسل میت انجام وآداب تدفین چندان رعایت نمی شود با چند تن از دوستان و آشنایان تصمیم گرفتیم کاری برای غسل این اموات انجام دهیم تا هم به وظیفه شرعی خود عمل کرده باشیم و هم با انجام تجهیز عزیزانی که با این بیماری از دنیا رفته اند باعث آرامش خاطر بازماندگان ایشان شویم تا علاوه بر تحمل مصیبت عزیزانشان دغدغه دیگری نداشته باشند.
بعد پی گیری ها یی که از آرامستان های شهر داشتیم متوجه شدیم اموات کرونایی شهرستان کرج را برای انجام امورات غسل، کفن و دفن به بهشت علی علیه السلام انتقال می دهند.
کارهای مقدماتی برای ثبت نام دادم و پس از مصاحبه و آموزش مختصر، همه متقاضیان که معمولا از طلاب و بعضا دانشجویان و افراد عادی بودیم را شیفت بندی کردند.
روز اولی که برای نخستین بار شروع به این کار کردید چگونه گذشت؟
چهارشنبه بود که برای ثبت نام مراجعه کردم وطبق شیفت بندی نوبت من برای دوشنبه هفته بعد مقرر شد.
روز بعد از بهشت علی با من تماس گرفتد که تعداد اموات افزایش پیدا کرده و با کمبود نیرو مواجه هستیم اگر امکانش هست به سالن تطهیر مراجعه کنید..
بلافاصله خودم را رساندم به آرامستان بهشت علی و متوجه شدم بعضی از داوطلبان با دیدن اولین میت دچار ترس و استرس شده اند و امکان غسل دادن ندارند.
من به آقای وکیلی مسئول آرامستان اطمینان دادم که انشاءالله مشکلی پیش نمی آید و به کمک سایر دوستان امروز بسیاری از اموات را غسل می دهیم
اینکه خیلی بدون مقدمه و ناگهانی مشغول تغسیل و تدفین شدم، متفاوت بودن این تجربه را خیلی بیشتر کرد.
مواجهه با اموات شاید برای خیلی از ما چندان خوشایند نباشد و از آنها بترسیم. به خصوص اینکه امواتی که بر اثر بیماری کرونا درگذشتهاند نوع شدید این بیماری را داشتهاند و احتمال دارد این بیماری خدای نکرده به شما هم سرایت کند. نمیترسید شما هم بیمار شوید؟
از اموات که اصلاً و ابداً نمیترسم؛ به هیچ وجه. از ابتلا به کرونا هم نمیترسم. اصول بهداشتی را رعایت میکنم و بقیه مسائل هم دست خداست. من تنها به تکلیف عمل میکنم. حالا هم شکر خدا مشغول هستیم و دعا میکنیم هر چه زودتر این بلا از سر مردم رفع شود و دیگر به حضور ما نیازی نباشد و خدا عافیت کامل را نصیب مردم کند. این حداقل کاری است که ما میتوانیم انجام دهیم و قطعاً آن میت در زمان حیاتش دوست داشته زمانی که از دنیا میرود آداب شرعی برایش انجام شود و قطعاً بازماندگان این اموات هم در معرض آسیبهای روحی بیشتری هستند، زیرا اموات ناشی از بیماری کرونا بسیار مظلومند و به خاطر شرایط خاص پیش آمده تشییع و خاکسپاری آنها متفاوت است و در شرایط قرنطینه جامعه مراسمی هم برایشان برگزار نمیشود از همین رو هم حضور ما و انجام آداب شرعی غسل و کفن میت از سوی ما میتواند برای بستگان و بازماندگان این افراد آرامش خاطری فراهم آورد و شاید باعث شود قلبهای آنها تا حدودی آرام بگیرد. گرچه ما وظیفهمان را انجام میدهیم ما طلبهایم و احساس وظیفه میکنیم. در کنار ما هم دوستان جهادی غیرطلبهای که احساس وظیفه کردهاند حضور دارند. من که عضو کوچکی هستم، اما عزیزان بزرگواری در این عرصه حضور دارند و امیدواریم این کار مرضی رضای خدا و امام زمان (عج) باشد و به برکت این تلاشها خداوند بلا را از همه دور کند.
خانوادهتان مشکلی با این کار نداشتند؟
خانواده من مشکلی با این کار نداشتنند، همسر بنده وقتی شرایط را دید، مخالفتی با این کار نداشت و تشویقم کرد. ایشان هم دوست داشت در این امر وارد شود ولی با توجه به اینکه دو تا بچه کوچک داشتیم و نیاز به نگه داری داشتند، عملا امکان پذیر نبود که ایشان هم وارد این جهاد شوند.
البته بودند زن و شوهرهایی که با هم در غسالخانه به غسل اموات کرونایی مشغول بودند، که از قضا یکی از این زوج ها تازه عقد کرده و نامزد بودند.
امورات غسل اموات کرونایی به چه شکلی انجام می شود؟
زمانی که میت کرونایی وارد غسالخانه می شود در دو کاور قرار که باید خارج شود، و بعد از آن یا میت لباس دارد که باید لباس را از بدن او خارج کرد و یا از بیمارستان کفن شده است که باید آن کفن را هم خارج کنیم و بعد از آن تمام لباس ها و یا کفن های اموات را در سطل زباله مخصوصی که در سردخانه قرار دارد، می گذاریم؛ چرا که این زباله ها باید به سرعت منجمد شوند و بعد از آن توسط دستگاه های مکانیزه می شوند آنجاابتدا جنازه را ضد عفونی می کنند سپس غسل میت را آغاز می شود.. غسل با آب سدر، غسل با آب کافور و غسل با آب مطلق، سپس جنازه حنوط می شود یعنی مواضع سجده را با کمی کافور می مالند و دوباره جنازه را ضد عفونی می شود، سپس میت کفن می شود و بعد از کفن شدن، جنازه در کاور مخصوص قرار داده می شود تا به سمت جایگاه ابدی خود برای دفن برود.
نکته مهم اینجاست که در شرایطی که نزدیکترین افراد به اموات کرونایی آنها را تنها می گذاشتن و حتی برای دفن جنازه ها هم حاضر نمی شدند( حال یا به دلیل ترس از ابتلا و یا ممنوعیتی که ستاد مقابله با کرونا ایجاد کرده بود) طاهرین جهادی با ذکرمصیبت اهل بیت علیهم السلام و سلام بر حضرت اباعبد الله الحسین این اموات را غسل را می دادند.
در این کار چه چیزی توجه شما را بیش از همه به خود جلب می کرد؟
چیزی که برای من در ایام جالب بود این بود که بعضی از این فوتی ها را که کاورشان را باز میگردیم اصلا گویا نمرده اند و فقط در یک خواب عمیق به سر می برند، معلوم بود که با آرامش بسیاری از دنیا رفته اند.
در آخر اگر نکته ای دارید بفرمایید:
مهمترین و درس آموز ترین مطلبی که از تجربه این ایام یاد گرفتم این بود که همانطور که طبق قولی اسم انسان از ماده نسیان و فراموشی است، متاسفانه چند روزی از امور غسل نگذشت که باز هم به زندگی عادی برگشتم و بسیاری از صحنه هایی که فکر میکردم هیچ وقت فراموش نمی کنم از یادم رفت.